Τι περιμένουν οι Γάλλοι ευρωβουλευτές από την προεδρία του 

Συμβουλίου της χώρας τους.



Η Γαλλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Οι προσδοκίες των Γάλλων ευρωβουλευτών για τους επόμενους έξι μήνες.

Η χώρα λέει ότι θα εργαστεί για μια ισχυρότερη και πιο κυρίαρχη Ευρώπη. Θα προσπαθήσει επίσης να πείσει τους Ευρωπαίους ότι μια κοινή απάντηση είναι η καλύτερη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Μερικές από τις προτεραιότητες που ανακοίνωσε η Γαλλία για την Προεδρία της είναι:

  • Η πράσινη μετάβαση
  • Η οικονομική ρύθμιση και υπευθυνότητα των ψηφιακών πλατφορμών
  • Μια κοινωνική Ευρώπη



Ρωτήθηκαν Γάλλοι ευρωβουλευτές τι περιμένουν από την προεδρία της χώρας τους.

Ιδού οι απαντήσεις τους:

Ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί (ΕΛΚ) δήλωσε ότι δεδομένων των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη, θα ήταν απαραίτητο η κυβέρνηση να ζητήσει την ανάκληση της γαλλικής προεδρίας. «Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική προεδρία δεν πρέπει να είναι μια άσκηση επικοινωνίας, αλλά η υλοποίηση δύο ή τριών σαφώς καθορισμένων προτεραιοτήτων για την επίτευξη ενός μόνο στόχου: τη μείωση των τρωτών μας σημείων», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Προεδρία θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία συγκεκριμένα σχέδια: «τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, τον Μηχανισμό Προσαρμογής των Συνόρων με άνθρακα και τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Η γαλλική προεδρία θα πρέπει να καθοδηγείται στο έργο της από την ανάγκη για κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, δήλωσε η Sylvie Guillaume μιλώντας για την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Πιο συγκεκριμένα, αναμένει από τη Γαλλία να παρουσιάσει το πακέτο νομοθετικής δράσης για το κλίμα Fit for 55 στο Συμβούλιο και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί διοργανική συμφωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό. Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μια άλλη προτεραιότητα της γαλλικής Προεδρίας, ο Γκιγιόμ επιθυμεί «τα συμπεράσματά της να αποκτήσουν πραγματική ουσία, «χωρίς φίλτρο» και ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες πρέπει να τροποποιηθούν».

Για τη Marie-Pierre Vedrenne (Ανανέωση), μία από τις πρώτες προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας θα είναι η διασφάλιση μιας καινοτόμου, κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά υπεύθυνης ανάκαμψης. Ο Vedrenne πιστεύει επίσης ότι αυτή η Προεδρία θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία να εργαστούμε για μια ενωμένη Ευρώπη που δεν συμβιβάζεται στις αξίες. «Πρέπει να ενισχύσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει, που υπερασπίζεται το όραμά της για τον κόσμο και που ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν», είπε.

Εκ μέρους των Πρασίνων/EFA, οι David Cormand και Michèle Rivasi δήλωσαν: «Έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχιά κράτους δικαίου προκειμένου να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων». Είπαν επίσης ότι η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για την ΕΕ και τη γαλλική Προεδρία. «Λαμβάνοντας υπόψη τις οικολογικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κρίσεις, η Γαλλία θα πρέπει να ενισχύσει ξανά τις φιλοδοξίες της Ευρώπης και να βρει λύσεις για να τερματίσει τα εμπόδια που πολύ συχνά παραλύουν την ΕΕ».

Ο Jordan Bardella (ID) αναμένει από τη γαλλική προεδρία να μεταρρυθμίσει το Σένγκεν επιφυλάσσοντας την ελεύθερη κυκλοφορία μόνο στους Ευρωπαίους υπηκόους. Για αυτόν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξαν ισλαμιστές τρομοκράτες που μπόρεσαν να εισέλθουν στην ΕΕ και να διασχίσουν τα σύνορα εντός του Σένγκεν δείχνουν πόσο αδύναμο είναι αυτό το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας. Η γαλλική προεδρία «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που περιμένουν οι Γάλλοι και όλοι οι λαοί της Ευρώπης», είπε ο Μπαρντέλα.

Η Manon Aubry (Η Αριστερά) είπε: «Η γαλλική προεδρία θα πρέπει να επικεντρωθεί πλήρως στις δύο πιο επείγουσες προτεραιότητες της εποχής μας: την κλιματική κρίση και την αύξηση των ανισοτήτων». Είπε ότι η Γαλλία πρέπει «να πιέσει και να υπερασπιστεί μια πιο φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία, να αγωνιστεί για έναν πραγματικό ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και να πιέσει για τον πλήρη μετασχηματισμό του τρέχοντος πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θέτοντας τέλος σε κάθε ανταγωνισμό και λιτότητα». Η Aubry πρόσθεσε ότι η εταιρική ευθύνη είναι ένα ουσιαστικό θέμα όπου πρέπει να σημειωθεί πρόοδος κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Πηγή:  europarl.europa.eu

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο