Προστασία της θέσης και των εσόδων των καλλιτεχνών στην ΕΕ



Οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του Covid-19. Μάθετε πώς θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τους προστατεύσει.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν προσφέρει άνεση και ανακούφιση σε πολλούς ανθρώπους που επλήγησαν από την πρόσφατη κρίση. Ωστόσο, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αποτελούν μια ευάλωτη κατηγορία, που επηρεάζεται περαιτέρω από την πανδημία.

Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας επλήγησαν περισσότερο από τον τουρισμό, με τα έσοδα να μειώνονται περισσότερο από 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Ο κλάδος της μουσικής έχασε το 75% του τζίρου του και οι τέχνες του θεάματος ακόμη περισσότερο με 90%.

Ευρωπαϊκή ιδιότητα του καλλιτέχνη

Για να εξασφαλίσει περισσότερη σταθερότητα, το Κοινοβούλιο ζητά ένα ευρωπαϊκό καθεστώς του καλλιτέχνη, δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και τα ελάχιστα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της ίσης πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση, την ασφάλιση ασθενείας, τα συνταξιοδοτικά συστήματα και έναν κοινό ορισμό της ΕΕ για τους καλλιτέχνες.



Απλοποιημένη κινητικότητα

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το νομικό καθεστώς των καλλιτεχνών εμποδίζουν τη συνεργασία και τα διασυνοριακά έργα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κινητικότητα αναγνωρίζοντας το ένα τα πολιτιστικά διπλώματα του άλλου, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αποφεύγοντας τη διπλή φορολογία.



Ζήτησαν συγκεκριμένα προγράμματα για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών να μετακινηθούν και να ανταλλάξουν σε όλη την Ευρώπη.

Πνευματικά δικαιώματα: προστασία από πλατφόρμες ροής.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλοί συγγραφείς και ερμηνευτές προσαρμόστηκαν σε νέες μορφές ψηφιακής διανομής. Αν και αυτό τους επέτρεψaε να προσεγγίσουν κοινό, τους εξέθεσε επίσης σε αθέμιτες πρακτικές από κυρίαρχες πλατφόρμες ροής. Οι επιβεβλημένες «ρήτρες εξαγοράς» στερούν τους δημιουργούς από δικαιώματα αγοράζοντας πλήρη πνευματικά δικαιώματα από αυτούς με αντάλλαγμα μια εφάπαξ πληρωμή. Οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες έχουν πρόσβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι τα έσοδα κατανέμονται δίκαια σε όλους τους δημιουργούς και τους κατόχους δικαιωμάτων.

Πηγή:  europarl.europa.eu 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο