Οι ευρωβουλευτές διεξάγουν τελική συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ πριν από την υπογραφή συμφωνίας.



Σε συζήτηση, οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου υποστήριξαν τη συμφωνία που θέτει τους κανόνες της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-ΗΒ.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου τόνισαν ότι εκφράζουν τη λύπη τους για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υποστήριξαν ότι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων του Brexit και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, πρόσθεσαν.

Αναφερόμενος σε μονομερή μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά παράβαση της συμφωνίας αποχώρησης και του πρωτοκόλλου της για τη Βόρεια Ιρλανδία, οι περισσότεροι ομιλητές υποστήριξαν ότι η συμφωνία θα παράσχει πρόσθετα νομικά εργαλεία για την πρόληψη και την προστασία από τη μονομερή απόκλιση από τις υποχρεώσεις που υπέγραψαν και τα δύο μέρη.



Μετά από τέσσερις μήνες έντονου ελέγχου, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν επίσης ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο παρακολουθώντας στενά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις του.

Αργότερα σήμερα, το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει εάν θα δώσει τη συγκατάθεσή του στη συμφωνία και σε ψήφισμα που θα καθορίζει την αξιολόγηση και τις προσδοκίες του από τη συμφωνία. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται την Τετάρτη 28 Απριλίου στις 9 π.μ.

Παρακολουθήστε την καταγραφή της συζήτησης εδώ και τη συνέντευξη τύπου μετά τη συζήτηση εδώ.

Ιστορικό

Στις 24 Δεκεμβρίου 2020, διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΒ συμφώνησαν για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας για τον καθορισμό των όρων για τη μελλοντική συνεργασία ΕΕ-ΗΒ. Για να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση, η συμφωνία εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία προτού λήξει στις 30 Απριλίου 2021.

Πηγή:  europarl.europa.eu

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο