Ο αντίκτυπος της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των αποβλήτων στο περιβάλλον.


                                             

Τα ρούχα, τα υποδήματα και τα υφάσματα οικιακής χρήσης είναι υπεύθυνα για τη ρύπανση των υδάτων, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την υγειονομική ταφή. Μάθετε περισσότερα στο infographic μας.

Η γρήγορη μόδα - η συνεχής παροχή νέων στυλ σε πολύ χαμηλές τιμές - έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ποσότητας των ρούχων που παράγονται και απορρίπτονται.

Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την πορεία προς μια κυκλική οικονομία .

Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία , το οποίο περιλαμβάνει μια στρατηγική της ΕΕ για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η οποία στοχεύει στην τόνωση της καινοτομίας και στην ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης εντός του τομέα. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει μια έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία στις αρχές του 2021.



Χρήση νερού

Χρειάζεται πολύ νερό για την παραγωγή υφασμάτων, καθώς και γης για την καλλιέργεια βαμβακιού και άλλων ινών. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης χρησιμοποίησε 79 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το 2015, ενώ οι ανάγκες ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ ανήλθαν σε 266 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017 . Για να φτιάξετε ένα μόνο βαμβακερό μπλουζάκι, απαιτούνται 2.700 λίτρα γλυκού νερού σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες κατανάλωσης ενός ατόμου για 2,5 χρόνια.

Ρύπανση των υδάτων

Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 20% της παγκόσμιας ρύπανσης καθαρών υδάτων από προϊόντα βαφής και φινιρίσματος.

Το πλύσιμο συνθετικών απελευθερώνει περίπου 0,5 εκατομμύρια τόνους μικροϊνών στον ωκεανό το χρόνο.

Το πλύσιμο συνθετικών ρούχων αντιπροσωπεύει το 35% των πρωτογενών μικροπλαστικών που εκλύονται στο περιβάλλον . Ένα μόνο φορτίο ρούχων από πολυεστέρα μπορεί να εκφορτώσει 700.000 μικροπλαστικές ίνες που μπορούν να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα.

Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Εκτιμάται ότι η βιομηχανία μόδας είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα - περισσότερο από τις διεθνείς πτήσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές σε συνδυασμό.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος , οι αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ το 2017 δημιούργησαν περίπου 654 κιλά εκπομπών CO2 ανά άτομο .



Υφαντικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ξεφορτώνουν τα ανεπιθύμητα ρούχα έχει επίσης αλλάξει, με αντικείμενα που πετιούνται αντί να δωρίζονται.

Από το 1996, η ποσότητα των ρούχων που αγοράστηκαν στην ΕΕ ανά άτομο αυξήθηκε κατά 40% μετά από μια απότομη πτώση των τιμών, γεγονός που μείωσε τη διάρκεια ζωής των ενδυμάτων. Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν σχεδόν 26 κιλά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και απορρίπτουν περίπου 11 κιλά από αυτά κάθε χρόνο. Τα μεταχειρισμένα ρούχα μπορούν να εξαχθούν εκτός ΕΕ, αλλά αποτεφρώνονται (87%) ως επί το πλείστον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο λιγότερο από το 1% των ρούχων ανακυκλώνονται ως ρούχα, εν μέρει λόγω της ανεπαρκούς τεχνολογίας.

Πηγή: Europarl.eu



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο