Η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της ΕΕ.


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, για να εκφωνήσει την πρώτη ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή το περασμένο έτος και παρουσίασε μια σειρά νέων πρωτοβουλιών της ΕΕ. Μετά την ομιλία της, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

Μεταξύ των ανακοινωθέντων σχεδίων περιλαμβάνονται μέτρα για την άρση των περιορισμών στην ενιαία αγορά, μια νέα στρατηγική για τη ζώνη Σένγκεν, επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες και μια πρόταση αναθεώρησης του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε 55% έως το 2030. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ πρέπει επίσης να επιταχυνθεί.

Όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, η πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ παγκόσμιων φορέων, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Παρότι η Κίνα αποτελεί σημαντικό έταιρο όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε.



Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε, επίσης, ότι η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της κατέδειξαν την ανάγκη οικοδόμησης μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: “Ήρθε η ώρα να κάνουμε [την ένωση] αυτή πραγματικότητα. Έχουμε την ευθύνη να αντλήσουμε τα πρώτα διδάγματα από την υγειονομική αυτή κρίση”.

Η πρόεδρος ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. "Πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συνεισφέρουν όσο τους αναλογεί", είπε.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, η πρόεδρος είπε ότι "παρά την εγγύτητά μας στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται πως μεγαλώνει", δηλώνοντας στη συνέχεια ότι τα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην περιοχή της και το γεγονός ότι φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες (με την οικονομική στήριξη της ΕΕ) "δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις απόπειρες εκφοβισμού εναντίον των γειτόνων της".

Στη συνέχει τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, ως κράτη μέλη της ΕΕ, "θα μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την υπεράσπιση των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους" και αποκάλεσε την αποχώρηση των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο "θετικό βήμα", ζητώντας την αποφυγή μονομερών ενεργειών και τη διενέργεια διαλόγου σε θετικό κλίμα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.


Ανακοίνωσε, στη συνέχεια, ένα σχέδιο δράσης με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους, ενώ έκανε έκκληση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) ατόμων και την αμοιβαία αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην ΕΕ.


“Το μέλλον θα διαμορφωθεί βάσει των σημερινών μας πράξεων. Και η Ευρώπη θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε να την κάνουμε. Ας πάψουμε να προσπαθούμε να τη διαλύσουμε κι ας συνεργαστούμε για να την ενισχύσουμε, να την κάνουμε ισχυρότερη και να διαμορφώσουμε τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε”, κατέληξε.

Πηγή:  europarl.europa.eu

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο