Παρουσίαση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ sport

Whistle στα Εκπαιδευτήρια 

Αυγουλέα - Λιναρδάτου 19.01.2024



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 19.01.2024 η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “WHISTLE” στο Αμφιθέατρο των Εκπαιδευτηρίων «ΑΥΓΟΥΛΕΑ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ» στο Περιστέρι.

Η ομάδα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης αποτελούμενη από τους Αστέριο Πατσιαούρα (Υπεύθυνος ομάδας), Ειρήνη Χαράφια, και Ίλα Παναγιώτα Ιωακείμ παρουσίασαν στο εξαιρετικό ακροατήριο των μαθητών της πρώτης Λυκείου το πρόγραμμα που αφορά την Λεκτική Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού και τους τρόπους αντιμετώπισής του.


Το WHISTLE είναι ένα ευρωπαϊκό έργο Erasmus +Sport που υλοποιείται με τη συνεργασία 6 χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία).




Στόχος του έργου WHISTLE είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης (VSH) και του catcalling στον αθλητισμό, ιδίως στον οργανωμένο. Οι συμπεριφορές αυτές επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των γυναικών στον αθλητισμό και αποτελούν αιτίες για την εγκατάλειψη των οργανωμένων αθλημάτων και εμπόδια που περιορίζουν τις γυναίκες να ασκήσουν σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.



«Η Λεκτική Σεξουαλική Παρενόχληση σε αθλητικά περιβάλλοντα αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες και συνεχείς ακατάλληλες συμπεριφορές σεξουαλικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων σχολίων, αγγίγματος, αποστολής ή δημοσίευσης φωτογραφιών, μηνυμάτων ή/και αιτημάτων»

Το Catcalling ορίζεται ως μια σειρά συμπεριφορών που περιλαμβάνουν σφυρίγματα, χειρονομίες, σχόλια και ανεπιθύμητες σεξουαλικές χειρονομίες, που εφαρμόζονται για να τραβήξουν την προσοχή κυρίως των γυναικών». 



Στόχοι
Ανάπτυξη της γνώσης για την κατανόηση του φαινομένου, συγκεκριμένα στα οργανωμένα και όχι μόνο αθλήματα.
Εκπαίδευση σε στελέχη αθλητικών κέντρων, σε επαγγελματίες αθλητικών συλλόγων, σε γυναικείες ενώσεις, σε σχολικά περιβάλλοντα και τοπικές αρχές παρέχοντάς τους εργαλεία για τον εντοπισμό του προβλήματος και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την υποστήριξη των θυμάτων VSH 
Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την επίδραση του catcalling στη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό.

Περισσότερα:
https://www.volleyball.gr/erasmus-project/article/30788/parousiash-tou-europaikou-programmatos-erasmus-whistle-sta-ekpaideuthria-augoulea-linardatou-sto-peristeri
https://whistleproject.eu/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο