Μία Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Πρόληψη, Ανίχνευση και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχληση στον αθλητισμό/Isports

623032-EPP-1-2020-1-EL-SPO-SCP, Erasmus+ sports



Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το τρίτο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης διαδικτυακά και ζωντανά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει η HVBF, με τίτλο ISports «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Πρόληψη, Ανίχνευση και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Αθλητισμό - Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Πρόληψη, Ανίχνευση και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Αθλητισμό Συμμετείχαν προπονητές και Τεχνικοί Σύμβουλοι Εθνικών Ομάδων από όλη την Ελλάδα καθώς και Στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Η παρουσίαση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μεγάλος, καθώς συμμετείχαν επίσημοι, παίκτες του αθλήματος του βόλεϊ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αθλητές, αθλητές, προπονητές, διαιτητές και δημοσιογράφοι.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εκπαιδεύσει αθλητικούς συλλόγους, προπονητές, επαγγελματίες του αθλητισμού και αθλητές σχετικά με τον τρόπο πρόληψης, αναφοράς και αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό. Επίσης να παρουσιάσει το πρόγραμμα και την εξέλιξή του με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με το έργο και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Αυτοί οι τύποι δράσεων αναπτύσσουν το διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και έτσι υπάρχει ανατροφοδότηση σχετικά με τη δομή, το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του έργου θα επιτύχουν τον στόχο που είχε αρχικά τεθεί.


Το σεμινάριο συντόνισε το μέλος του ΔΣ της HVBF Τάσος Πασπαλάς και τον πρόλογο έκανε ο κ. Αστέριος Πατσιαούρας, συντονιστής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του προγράμματος Isports.

Οι συνεργάτες Ίλα Παναγιώτα Ιωακείμ και Παναγιώτης Μπαρλάμπας, από την επιστημονικό σωματείο Ευρωπαϊκή Πολιτεία, παρουσίασαν αναλυτικά την εξέλιξη του προγράμματος, τα στοιχεία που υπάρχουν για το φαινόμενο και την πρόληψη, τη θεραπεία και γενικές πληροφορίες για τη Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον αθλητισμό.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σύντομα θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους προπονητές, αθλητές, γονείς, συλλόγους και μέσω αυτού θα υπάρχει ολιστική προσέγγιση και καθοδήγηση στην εξάλειψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.


ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 
Κύριος σκοπός του ISports είναι :

Η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την προστασία των νεαρών αθλητών από κάθε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης ενδυναμώνοντας τους αθλητικούς συλλόγους στην ανίχνευση, πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω:
  • Της αντιμετώπισης των κενών στην πολιτική εστιάζοντας στην ανίχνευση-αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Της υποστήριξης στην ανάπτυξη ικανοτήτων προπονητών, αθλητών και γονέων σχετικά με τους κινδύνους, τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Της θέσπισης ενός βιώσιμου μηχανισμού για την υποστήριξη των νεαρών αθλητών, προπονητών και αθλητικών φορέων (ΜOOC).
  • Της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών του αθλητισμού, των γονέων, των αθλητικών φορέων, καθώς και της κοινωνίας, σχετικά με την ανίχνευση-αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Της συμβολής στη χάραξη πολιτικής για τον αθλητισμό.

Μηχανισμός Ολιστικής Προσέγγισης
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (MOOC)

Σκοπός:
  1. Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εργαλείου για την πρόληψη, ανίχνευση και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  2. Η παροχή εκπαίδευσης για την ελαχιστοποίηση συμβάντων παρενόχλησης στον τομέα του αθλητισμού.
  3. Πρακτική υποστήριξη αθλητικών οργανισμών, προπονητών, αθλητών και λοιπών εμπλεκομένων με την απαραίτητη γνώση για την προστασία τους

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Coordinator/ Partner 1: University of Thessaly (Department of Physical Education and Sport Sciences)
Project Partner 2: Hellenic Volleyball Federation (ELLINIKI OMOSPONDIA PETOSFAIRISIS)
Project Partner 3: CHAMPIONS FACTORY IRELAND LIMITED
Project Partner 4: L ORMA SOCIETA SPORTIVA DILETTANTISTICA A RESPONSABILITA LIMITATA
Project Partner 5: ORGANIZZAZIONE PER L'EDUCAZIONE ALLO SPORT
Project Partner 6: CSI CENTER FOR SOCIAL INNOVATION LTD
Project Partner 7: FREDERICK UNIVERSITY FU (BSc Physical Education and Sport Sciences)
Project Partner 8: SYMPLEXIS
Project Partner 9: ASTIKI MH KERDOSKOPIKI ETAREIA HELPING HAND
Project Partner 10: Surdurulebilir Kalkinma Dernegi
Project Partner 11: Ünye Gücü Futbol Kulübü Derneği






Περισσότερες πληροφορίες 
https://www.volleyball.gr/erasmus-project/article/18855/h-parousiash-tou-europaikou-programmatos-erasmus-isports




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο