Ενίσχυση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημιουργικότητας

 

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα προϋπολογισμό της ΕΕ για τον πολιτισμό και τον δημιουργικό τομέα - ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

 


Η Δημιουργική Ευρώπη είναι το μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στηρίζει αποκλειστικά τον πολιτισμό και τον οπτικοακουστικό τομέα. Τον Δεκέμβριο του 2020, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχύσουν τον τομέα με προϋπολογισμό ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, λαμβάνοντας υπόψη το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Μαΐου.

Καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των διάφορων τομέων

Το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" επικεντρώνεται σε τρεις πτυχές προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ιδιαίτερη φύση και στις ανάγκες των διάφορων τομέων:

Το υπο-πρόγραμμα "Πολιτισμός" στοχεύει στην αύξηση της διακρατικής και διακλαδικής συνεργασίας στον πολιτισμικό και δημιουργικό τομέα και στην ενίσχυση της ταυτότητας και των αξιών της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στον μουσικό κλάδο, κατόπιν διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Το υπο-πρόγραμμα "Media" στηρίζει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών οργανισμών κινηματογράφου και οπτικοακουστικού τομέα να αναπτυχθούν, να διανείμουν και να προωθήσουν το έργο τους. Επιδιώκει την ενίσχυση της κινητικότητας, καινοτομίας και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και την προώθηση οπτικοακουστικών έργων σε διαφορετικά ακροατήρια, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Οι διατομεακές δράσεις αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της καινοτομίας, στην στήριξη διατομεακών έργων, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη υποστηρίζει τις εξής επιπλέον πρωτοβουλίες:

Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

Ημέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

Ευρωπαϊκά βραβεία μουσικής, λογοτεχνίας, κληρονομιάς και αρχιτεκτονικής

Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης

Στήριξη δράσεων με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία

Η Δημιουργική Ευρώπη θα στηρίξει δράσεις που προωθούν κοινές πολιτιστικές ρίζες, την πολιτισμική πολυμορφία και τη διακρατική συνεργασία.

 


Προώθηση της ισότητας των φύλων και μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μεγαλύτερη εστίαση στην ένταξη και στην ισότητα των φύλων, στην προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μειονοτήτων και των ατόμων που προέρχονται από μειονεκτικό περιβάλλον.

Πηγή: europarl.europa

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο