Οικοδομώντας την Ευρώπη του αύριο: 

Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.



Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ υπέγραψαν την κοινή δήλωση σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, εξ ονόματος της προεδρίας του Συμβουλίου, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν την κοινή δήλωση σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου, στην αίθουσα ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών και προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η διάσκεψη θα επιτρέψει σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ευρώπης να μοιραστούν τις ιδέες τους μέσω της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλη την ΕΕ και μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.

"Οι προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ευρώπη τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες, στα αιτήματα για αλληλεγγύη", είπε ο πρόεδρος Σασόλι. "Είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκ νέου την ψυχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Προσκαλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να πάρουν μέρος στη διάσκεψη και να οικοδομήσουν την Ευρώπη του αύριο, ώστε να γίνει η "δική τους Ευρώπη".

"Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. “Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα αποτελέσει αποφασιστικό χρονικό σημείο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε χωρίς ταμπού, συνενώνοντας τα διαφορετικά μας οράματα. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να ενισχύσουμε όλα όσα μας ενώνουν".

"Αυτή η διάσκεψη πρέπει να ξεπεράσει τα όρια των Βρυξελλών, των εθνικών πρωτευουσών. Θέλουμε να ακούσουμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες - τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους, τόσο τους κατοίκους πόλεων όσο και τους κατοίκους της υπαίθρου, τόσο τους φοιτητές Erasmus όσο και τους διαδηλωτές και όσους αμφισβητούν ότι η δημιουργία μιας ολοένα στενότερης ένωσης είναι η σωστή οδός", τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα βον ντερ Λαιεν.

Μια μελέτη που διεξήχθη στα τέλη του 2020 δείχνει ότι τα τρίτα τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διάσκεψη θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία της ΕΕ. Επιπλέον, το 50% των ερωτηθέντων εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής στη διάσκεψη.

Πηγή:  europarl.europa.eu




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο